Stormaktsfilosofi

Förstå mig rätt nu, jag dyrkar varken Hitler eller Stalin.
Vet att detta inlägg kanske inte blir speciellt bloggvänligt då 90% av alla bloggare verkar vara max 17 år gammla.

Hur som helst. Under en lång tid av min uppväxt (är visserligen bara 19år) så har jag varit helt såld på Svensk Stormaktstid. Ja, stormakter överhuvudtaget. Jag tycker det finns en intressant och rent utav eftersträvansvärd gemensam tråd i de flesta större makter som sett världens ljus. Vi har det tredje riket med all sin fasa, men icke att föringa smått briljanta industri. Vi har sett världens största folkuppfostring i sovjet. Vi själva har nästan slaktat ett helt Tyskland under 1600-talet. 

Jag anser att det finns 3 faktorer som bygger en bra stat. 1: En stark ledare. 2: Ett väluppfostrat och skötsamt folk. 3: En god ekonomi. Föga förvånande så finner vi dessa 3 faktorer i nästan samtliga stormakter som existerat. 

Varför har sedan dessa stormakter förfallit? Inte för att de bygger på ett system som inte fungerar, utan på grund utav att en av de 3 avgörande faktorerna raserat. Hitler skötte saken för sig själv. Gustav II Adolf försvann i dimman, KXII dog i ett mysterium och Stalin retade upp sitt folk till bristningsgraden.

Hur skulle det vara att applicera någon av dessa 3 faktorer på ett modernt samhälle, säg Sverige? Byt ut Reinfeldt mot en karismatisk ledare som utstrålar lite auktoritet och inte låter sig hyschas av pizzabagarsöner. Stryp upproren i våra förorter, fängsla upprorsmakare och straffa dålig arbetsmoral. I ett rike med en ledare av rang så finner folk en känsla för vårt. Man vill arbeta och ge gott sken över det underbara land man tillhör. Ekonomin kommer succesivt växa då vi numer har ett folk som ger allt i sitt arbete, och givetvis får betalt därefter.

Jag vill ha en monarki tillbaks. En monark av rang. Vi har ett av världens finaste och starkaste arv att stå på. Ändå är vi idag kända för vår feghet. Någonstans på vägen har något gått väldigt snett. 1940 och Per Albin Hansson var bara början på förtrycket som fick sitt slut 2006. Jag vill ha en stark ledare, ett folk som ser upp till sin ledare, jag vill ha stolthet och disciplin i vårt leverna. Dagens samhälle är en stor gråtande massa. Vi gnäller över orättvisor på hemmaplan medan folk svälter på andra sidan jorden. 

Tänk efter, lite medeltida disciplin skulle inte skada på vissa punkter. Vi ser mördare och våldtäktsmän sitta av 8 år för att sedan vara fria och förväntas bli accepterade i samhället. Jag hörde senast igår om ett litet samhälle där en dömd våldtäktsman flyttat in, granne med ett dagis. Samhället i sin tur ville inte att han skulle bo där, så man tog lagen i egna händer och delade ut flygblad med mannens identitet. Polisens reaktion? Man skulle göra allt för att finna de ansvariga för flygbladen.

Det börjar kännas tjatigt, men allvarligt. Vart fan är världen påväg?




"All generous minds have a horrar of what are commonly called "Facts". They are the brute beasts of the intellectual domain." - Thomas Hobbes






Kommentarer
Postat av: Vanessa

sv, hihi visst:), kikar in

kram

2009-09-11 @ 16:29:29
URL: http://wordsbyvanessa.blogg.se/
Postat av: melisa

låter kul! (;



sv: tack så mycket!!

2009-09-11 @ 16:42:59
URL: http://glaaader.blogg.se/
Postat av: Malinhe - fotobloggen.

SV: aw tack! =)=)

2009-09-11 @ 16:53:03
URL: http://malinhee.blogg.se/
Postat av: Camilla

Det är roligt att din blogg sticker ut. Att den inte är ytlig, utan lite mer vettig. Du skriver om intressanta saker måste jag säga! :)



Naw, tack så hemskt mycket! Vad glad jag blir :] :)

2009-09-11 @ 17:28:58
URL: http://camillaloov.blogg.se/
Postat av: JESSICA'

svar: tack så mycket :)



- hjälp mig gärna med vilken jacka jag ska ha nu i vinter så är du söt :) kram.

2009-09-11 @ 17:53:19
URL: http://jeessica.webblogg.se/
Postat av: uma

sv: okej tack! :D



sv: aw, tack :)

2009-09-11 @ 17:59:00
URL: http://umapuma.blogg.se/
Postat av: NICOLE IVARSSON

Svar: Tack så mycket!

2009-09-11 @ 18:57:16
URL: http://nickoll.blogg.se/
Postat av: my

Sv: Tack så mke <3

2009-09-11 @ 18:58:49
URL: http://myranw.blogg.se/
Postat av: Leonard

Altså jag fattar inte, vad fan är du nazist eller varför heter du brun elefant? Och varför skriver du att jag är söt?

2009-09-11 @ 22:27:03
URL: http://trierer.blogg.se/
Postat av: pelle

Jag tror att en allt för stark ledare skulle skapa uppror i dagens samhälle. Istället för att alla faller för denna ledare, så som man gjorde på t.ex. Hitlers tid - så skulle ena halvan av befolkningen bli tokig i ledaren och den andra halvan bli tokig PÅ denne istället. Om det inte kom en stor depression och ett stort missnöje hos folk. Fast... sådan politik slutar aldrig väl.



Jag sluddrar. Jag ville mest säga - intressant text!

2009-09-11 @ 23:48:36
URL: http://pellespersonliga.se
Postat av: Ellen

Det kan man undra.. Kul blogg föresten

2009-09-12 @ 15:19:15
URL: http://ellencsordas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se